Ezoterismul si excentricitatea au fost si sunt inca la ele acasa in Sintra. Exista chiar tururi private, destul de piperate (cum altfel?), care iti prezinta “the secret Sintra”, adica simbolurile ascunse legate de alchimie, masonerie, cavalerii templieri sau rosicrucieni. Daca la Quinta de Regaleira simbolurile sunt mai evidente si mai spectaculoase, iar pasajele secrete din gradini sau zidul initierii sunt chiar o calatorie spre o initiere proprie, la Castelul Pena rosicrucianismul este mai egoist in relevarea simbolurilor.
Pena este castelul de poveste, in rosu si galben, pentru care Dom Fernando nu a prea facut economii. Este vorba chiar de Marele Maestru al Rosicrucienilor, Ferdinand de Saxa-Coburg-Gotha sau Ferdinand al II-lea, regele consort al reginei Maria a-II-a a Portugaliei. Asa incat castelul devine cu atat mai misterios pentru profani. Pena are un stil eclectic plin de simbolism si poate fi “comparat cu Castelul Neuschwanstein al regelui Ludwig al II-lea al Bavariei“. Cu atat mai mult cu cat castelul a fost creat dupa planurile unui baron german, care a reusit totusi o surprinzatoare combinatie de elemente maure, manueline, baroce si gotice.
Din primul moment iti iau respiratia portile si vegetatia luxurianta, pe care o regasesti si in gradinile spectaculoase care acopera tot versantul. Cumva simti ca nu poti intra in castelul acesta decat calare pe un cal impodobit ca pentru turnir si ca te asteapta o atmosfera pe masura dincolo de portile cu adevarat impunatoare.
Intr-o plimbare pe zidurile castelului, ii surprinzi culorile aprinse care se impletesc cu perspectiva, cu panorama uluitoare a imprejurimilor. O descriere in cuvinte pare imposibila, doar gandul iti zboara departe, spre celalalt pisc pe care se inalta spectaculos Castelul Maurilor, urmatorul obiectiv de vizitat. Sintra, imprejurimile sunt usor de zarit intr-o zi senina, insa se spune ca pana si Lisabona poate fi vazuta in zilele cu adevarat insorite.
Decoratiuni exterioare atrag atentia si ascund simboluri ezoterice, dar sunt parte absolut fireasca a castelului de poveste, realizat intr-un stil romantic si extravagant in acelasi timp. Detaliile sunt cele care fac din Pena o bijuterie mai mult sau mai putin mistica. dar cu siguranta unica, inclusa fiind in patrimoniul Unesco si chiar intre cele 7 minuni… ale Portugaliei. Iar capela splendida, cu marmura si alabastru imbinate intr-o adevarata opera de arta, este cea care a fost initial nucleul castelului. Avand sute de ani, resimtind inclusiv marele cutremur din 1755, lacasul de cult aminteste de minunea aparitiei in zona a Fecioarei Maria, o alta nota mistica adusa castelului.
Cumva in contradictie cu puritatea oarecum opulenta a capelei, celebrul Triton de deasupra portalului alegoric cu facerea lumii, apare ca un monstru care intriga si fascineaza in acelasi timp. Iti ofera o senzatie de neliniste, de veghe, dar la o privire mai atenta ii poti observa ochii tristi, incarcati de adevaruri absolute, greu de purtat pe umeri…
Castelul Pena este un mix incredibil de armonios intre turnuri, bastionane, arcade maure sau gotice, ziduri cu detalii si ornamente de inspiratie vegetala, geometrice sau turnulete cu azulejos, culori splendid alaturate (galben, rosu, mov, albastru, gri). Curtea acadelor maure iti da o senzatie de infinit… matematic si celest.
Interiorul castelului este insa neasteptat de luxos si de cosmopolit, pentru vremurile respective, indicand un bun gust si o conectare fina la esentele altor culturi, prin cadourile primite si expuse in numeroasele camere (camera araba, dormitorul reginei) si prin mobilierul exotic sau monumental.
Ce mai ramane de spus? Bineinteles ca nici gradinile care acopera intregul versant nu puteau ramane mai putin exotice, mai putin spectaculoase decat castelul. Se pare ca nici aici bugetul nu a fost o problema pentru a crea o peisagistica absolut spectaculoasa, opulenta, plina de soiurile cele mai rare aduse din toare colturile lumii: sequoia din America de Nord, magnolii splendide, ginkgo chinezesc, cryptomeria japonez, cedri canadieni, ferigi si arbusti australiene, din loc in loc cate un foisor parasit. Exotismul si abundenta naturii capata aici alte valente, superlative. Ai nevoie de cateva ore sa-l parcurgi, iar daca timpul pe care il ai la dispozitie este unul limitat, semnalizarea destul de intortocheata a obiectivelor din parc pare mai mult sa incurce. Oricum, un parc ca o imensa gradina botanica, un “parque de aclimatição forestal” pe masura unui castel ca o mini-oglinda a spiritului portughez colorat. Castelul Pena ramane unui din cele mai excentrice castele romantice din lume, unul care spune din loc in loc o poveste… ezoterica