logo

Dublin, un pint de “beer & brain” pe care l-am sorbit cu nesaț (ep. 1)

Spread the love

2013 a fost anul meu sabatic de călătorii, dar Dublinul a fost, surprinzător, singura vacanță reală pe care mi-am luat-o, inclusiv de la activitatea de … călător. Am strălucit sub soarele Toscanei și m-am opus invaziei sale de liniște, am cântat in Zagreb alaturi de Robbie Williams, am trăit freamatul multicultural din Istanbul, am zâmbit trist pe ritm de fado in Alfama Lisabonei, am cautat simboluri initiatice si ezoterice prin gradinile Sintrei, am admirat sublime civilizații în muzeele berlineze…Acum ar trebui sa spun un singur sentiment din Dublin. Greu… probabil ar fi buna-dispoziție. Râsul molipsitor, din toată ființa mea. Surprinzător, a fost chiar o vacanță :) Cu relaxare, râs, degustări de beri, vizitat pub după pub, chiar și doar pentru a bea o cafea, căci mare băutoare de bere nu am fost în viața asta. Deși Dublinul m-a pervertit pentru scurt timp 😉

Nu știu ce-mi lipsește mai mult: Trinity College sau un Smithwick’s?

Nu știu ce-mi lipsește mai mult: Trinity College sau un Smithwick’s?

Insă aș face Dublinului o mare nedreptate dacă l-aș vedea doar ca pe o sursă de bună dispoziție cu malț. Fiindcă este mult mai mult. În două cuvinte? Dublin rămâne un amestec delicios de BEER & BRAIN, un pint de veselie prin puburile din Temple Bar, alături de cultura si istorie “la draft” in Trinity College.  Dar hai să le luăm pe rând…

1. BEER in DUBLIN. Dublinul m-a făcut să înțeleg cultura pub-urilor, chiar și fără să bei. E un spectacol rarissim să privești oamenii râzând cu poftă, cu un pint de bere în mână, stând chiar și în picioare în afara pub-ului, discutând cu necunoscuți, ascultând muzica live și cântând cât îi țin corzile vocale cunoscătoare sau nu într-ale muzicii . Dar și mai ciudat este că am și experimentat pe viu entuziasmul ăsta, făcându-mi prieteni din toate colțurile lumii, de la sud-africani până la canadieni sau americani, irlandezi sau chiar români plecați de mulți ani în Dublin. Am cântat alături de ei orice, de la Metallica la Michael Jackson, am râs ca niciodata. O fi avut și berea un rol, acel Smithwick’s pe care nu-l gasesc nicăieri altundeva și care e singura bere din care aș bea mai mult de un pahar.

Dublin_pint_2

Cu noii mei prieteni sud-africani si cu mare chef de cântat

Vă las să vă delectați și cu o plimbare prin Temple Bar, templul sacru al berii irlandeze. Culoare și cântec peste tot. Și valuri de voie bună :)

Nostalgia Temple Bar

Nostalgia Temple Bar

La pas prin Temple Bar – încă e liniște

La pas prin Temple Bar – încă e liniște

Spre seara … nicio șansă să mai gasești loc nici în stradă in Temple Bar <img class="wp-smiley" src="/blog/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png" alt=":)" />

Spre seara … nicio șansă să mai gasești loc nici în stradă in Temple Bar :)

Evident, tot la capitolul BEER ar intra si nelipsita vizită la Guinness Storehouse. Recunosc ca advertisingul Guinness m-a fascinat mereu și mă așteptam la ceva mai multă creativitate în muzeu, inclusiv în ce privește interactivitatea multimedia și lumea Guinness, mereu colorată și cu o personalitate distinctă, out-of-the-box.

Vrea cineva o cascada de Guinness?

Vrea cineva o cascada de Guinness?

There’s poetry in a pint of Guinness

There’s poetry in a pint of Guinness

Evident, în opinia mea experiența de aici nu se compară nici pe departe cu cea pe care am avut-o în Heineken Experience in Amsterdam. Guiness Storehouse însă punctează la capitolul panoramă 360° a orașului, de sus, de la ultiimul etaj, din GRAVITY BAR, unde, cu un Guinness în mănă poți admira un Dublin roșu cărămiziu pe alocuri, cu vârfuri rare care răsar peste casele parter plus 1 – 2 etaje. Parcă de peste tot răsar case roșcate ca irlandezii :)

Dublin văzut din Gravity bar – Guinness Storehouse

Dublin văzut din Gravity bar – Guinness Storehouse

2. BRAIN in DUBLIN. Ohohoo, aici e muuult de scris, căci Dublin înseamnă pentru mine universul Trinity College cu minunile sale: biblioteca multiseculară, istorica Book of Kells, unul dintre manuscrisele milenare ale omenirii , Muzeul Scriitorilor Irlandezi cu ai săi Oscar Wilde, James Joyce, Bernard Shaw, Samuel Beckett, William Yeats. Sau extrem de interesantul Muzeul Arheologic și de Istorie al Irlandei. Însă despre toate acestea … în episodul următor. Ca teasing iată celebra bibliotecă de la Trinity College, un sanctuar de cultură.

Sute de ani și mii de cărți din Trinity College

Sute de ani și mii de cărți din Trinity College

Călătoria noastră va continua prin Dublinul BEER & BRAIN în următorul episod. Sunteți pregătiți? :)