logo

Lisabona: nostalgica sau chic

Spread the love

Dupa articolele din ciclul Lisabonei, cu fotografia de strada din Alfama si privelistea (afectata de conditiile meteo) de la castelul Sao Jorge, va invit sa mergem hai-hui prin Lisabona nostalgica vs. chic. Ia sa vedem, care va atrage mai mult?

Nostalgia Alfamei

Ploua, vreme de fado si mancare buna, vreme de privit apa cum curge pe peretii cu azulejos din Alfama sau de zambit catre soarele care readuce la viata strazile. Vreme de urcat printre portocalii cu crengile incarcate de fructe, pandind cu aparatul foto in mana peretii coscoviti care apar dupa fiecare colt, ideali pentru fotografia de strada. Retina si lentila se desfata cu explozia de graffiti sau azulejos, culorile melancolice sau vii ale peretilor,  balcoanele cu rufe atarnand sau saluri cochete, ca accesorii ale cladirilor. Caci cladirile aici au amintiri, personalitate si stil. Stil de bucatarese, pescari, muncitori in port, care trec agale pe langa turistii ce strabat Alfama in cete sau pe langa dependentii singuratici de fotografie de strada (categorie unde par sa ma incadrez eu). Ici-colo un miros de peste, o usa deschisa de unde se aude fredonat un cantec popular portughez mai alert, pentru a alunga ploaia. Din cand in cand urcam in vestitul tramvai galben, devenit simbolul motorizat al Lisabonei.

Lisabona_nostalgica_1

Seara aceleasi glasuri isi vor tangui fado-ul, muzica ce le alina sufletul si le aduce permanent turisti in tavernele primitoare, in general  afaceri de familie. Mancarea de aici rivalizeaza la gust cu marile restaurante si chiar cu cea “ca mama de acasa”, smulgandu-ne gemete de incantare la fiecare inghititura. O cataplana cu homari, 3 feluri de scoici, creveti si orice fructe de mare poftesti. Un vin bun de Porto si un fado cantat de 2 cantareti profesionisti + patroana, o batranica trasnita de peste 70 de ani + 2 ospatari care acompanieza surprinzator solistii din toate colturile incaperii, in timp ce servesc la mese. O atmosfera splendida, vie, calda, greu de uitat, care incanta auzul, retina si papilele gustative. Iata varianta proprie, ploioasa si melancolica a unei zile in Lisabona.

Lisabona_nostalgica_2

Lisabona chic

Dupa o portie serioasa de nostalgie si plimbari atemporale, asezonate cu mancare si muzica buna, ce-ar fi sa mergem hai-hui prin Lisabona chic. O intalnesti in mare parte prin Chiado, Bairro Alto sau Restauradores, printre vitrine cochete, magazine de designeri portughezi sau cu muzica buna pe discuri de vinil, teatre studio, alaturi de binecunoscutele statui vii, iesite aici din tipare (una pluteste la propriu in aer, privindu-ma fix). Culorile sunt vibrante, fizionomiile mai vesele, turistii se simt ca pestii in apa, dupa ce au servit doza de nostalgie a Alfamei. E  vremea distractiei, a intalnirilor dintre adolescentii locului, a shoppingului, a zambetului. Azulejos langa magazine de mari branduri. E o zona comerciala, in toate sensurile cuvantului. Dar si asta inseamna Lisabona turistica.

Lisabona_nostalgica_3

Terasele aici sunt tipice zonelor turistice din orice oras mare, mancarea mai banala, mainstream. La fel de gustoasa totusi, daca stii sa cauti restaurante tipico adevarate, nu dintre cele care se pretind astfel doar pentru a atrage clientii. Exista si aici, pe strazi laterale, restaurante- afaceri de familie, cu clienti localnici, ce privesc la tv un film clasic (cred ca era Ben Hur), in timp ce savureaza mancare traditionala si rad zgomotos, cu un pahar de vin in fata. Ne reintoarcem hai-hui pe strazi, urcam cu elevatorul da Gloria si urmarim incantati cum se naste sub ochii nostri arta strazii, una exploziva, moderna, spectaculoasa.

Lisabona_nostalgica_4

Cele 2 Lisabone se impletesc armonios, ca doua jumatati ale aceluiasi tablou, privite de sus, de la castelul Sao Jorge, unde panorama este splendida, fie ploaie, fie soare (le-am testat cu stoicism pe amandoua :)). Pietele orasului (Praça de Comércio, Praça de Restauradores) se vad si de acolo la fel de spectaculoase ca atunci cand le vizitam agale. Aceasta este Lisabona nostalgica si chic in acelasi timp.
Este Lisabona catchy!

Lisabona_nostalgica_5

 Articol scris pentru catchy.ro