logo

Cele 10 legi scandinave

Spread the love

 … de la Roxana citire.

Am trait intens vizita in Scandinavia, poate si pentru ca rezonez perfect cu stilul lor mai dur si  (auto)exigent. Curios lucru pentru o “ultra -pasionata”, asa cum ma tot considera cei din jur, insa explicabil prin faptul ca pasiunea mea nu e de tip fiesta latina. Sunt convinsa ca scandinavii (plus olandezii, alti preferati ai mei) au o creativitate pragmatica, o determinare aparte venita din conditiile climaterice aspre si o atitudine de exploratori. In parte ma simt si eu scandinava, dar apoi imi amintesc si de latura mea mai vulcanica 😛

In Scandinavia, dincolo de natura care m-a lasat muta (si rar se intampla asa ceva :)), am ramas fascinata de relaxarea oamenilor, de serenitatea chipurilor lor, de frumusetea si naturaletea oamenilor, mai ales a domnisoarelor norvegiene, cele mai frumoase femei pe care le-am vazut vreodata. Am simtit energia lor vie cand pedalau cu sutele pe pistele impresionante de biciclisti, uneori imbracati extrem de chic sau cand ieseau din mare la 10 grade afara sau atunci cand stateau pe iarba din fata cladirilor monumentale intr-un Oslo insorit.

Oslo a fost o surpriza imensa pentru mine, un oras al familiilor tinere, cu cate 2-3 copii, plimbandu-se fericiti. Un oras in care parcul Vigeland demonstreaza cu sutele sale de statui ca Omul si Familia pot fi extrem de importante pentru aceste popoare, mult mai apropiate de spiritul lor decat statuile cu sfinti, ingeri sau personaje mitologice care te intampina obsesiv in alte tari.

Toate acestea fiind spuse, iata cele 10 LEGI pe care le definesc eu pentru omul si pentru societatea scandinava:

1. Familia pare unicul refugiu, este canadiana lor de vant si ploaie.

2. Doar 2% din scandinavi merg regulat la biserica. Deci erau slabe sanse sa fi vazut vreun pelerinaj la moaste. Nici macar pe la ale vikingilor. Biserici cam rare, insa extrem de vizibile locatiile masone. Nimic nou! 😉

3. Femeile scandinave nu se dezmint, insa norvegienele iau podimul la frumusete naturala (deci fara fard si botox la kilogram :D), danezele la eleganta (chiar si pe doua roti). Iar suedezele au fost cam putin convingatoare sau isi faceau somnul de frumusete.

4. Casele din Scandinavia sunt ingrozitor de urate! N-au turnulete!!!! 😛 Se incapataneaza sa fie toate in acelasi stil simplu, din lemn, colorate alb sau rosu sau chiar negre, si sa stea cocotate in varf de munti, cu gazon impecabil tuns in fata (!!?) Pana si cele de pe Insula muzeelor din Oslo, la un milion de euro bucata, tot asa minunat de elegante se incapataneaza sa fie.

5. Capitalele vizitate au tinut sa ne demonstreze ca nu degeaba fac parte din topul celor mai scumpe orase din lume (Oslo-locul 1, Copenhaga- locul 3 si Stockholm – locul 4). Scump, maica, scump! Transportul rupe! Dar exista  intrari libere la unele muzee…

6. Biciclistii sunt regi acolo! Si soferii le stiu de frica. In total dezacord cu politica noastra coerenta de descurajare a biciclistilor, acolo autoritatile cu cap au facut piste excelente si omniprezente, au facut parcari putine si extrem de scumpe (10 euro pe ora) si centre de inchiriat biciclete la tot pasul. Rezultatul: miscare, suplete, curatenie, relaxare chiar si in drum spre serviciu (nu 30 de injuraturi in trafic pana la ora 9 dimineata). Si o priveliste pe care n-o vom vedea la noi niciodata, ramanand cu vesnicele scuze pe buze: la noi nu sunt benzi, e praf, sunt noxe, avem prea multe masini, bicicleta nu-ti indica statutul, etc.

7. Nu stiu ce au ei si n-avem noi… Faptic au: un nivel de trai foarte ridicat, celebrul  model politic nordic care se pare ca a dat roade timp de decenii, sistem educational invidiat prin toata Europa, au monarhii, n-au euro (si nu-si doresc).

8. Oamenii astia mananca sport pe paine: inot in marea ingrozitor de rece, ski, mers pe bicicleta, sailing. Practica des. Si se vede. Mai putin in cazul suedezilor (in special adolescenti). Suedia este, din ce mi s-a spus, tara cu cele mai multe restaurante McDonald’s pe cap de locuitor din lume 🙁  Am vazut ingrozitor de multe pe drum. Restul mananca extrem de sanatos, asa cum va asteptati, peste, fructe de mare, absolut delicios preparate. Reteta supletii si frumusetii lor: miscare si mancare sanatoasa.

9. Nu putea lipsi insa o remarca despre bautura, prohibitia si costul ei exorbitant, magazinele speciale, singurele care vand alcool, aprovizionarea de pe ferryboat-uri. Consumul prea ridicat e legat probabil de clima deprimanta, ziua scurta (luni intregi soarele rasare la 10 si apune la 15) si depresii, urmate de probleme de virilitate, se zice. Deci, nu e chiar totul perfect 😛

10. Natura este partenera scandinavilor, o iubesc, respecta, o pastreaza mereu fenomenal de curata, colorata. Pe drumurile prea inguste de munte, pe care soferii vestici de autocare refuza sa circule (facand chiar greva), vei intalni sute de tuneluri lungi chiar de 10-16 km. Am intalnit aici chiar un sens giratoriu, singurul din lume, cred, care facea jonctiunea intre 2 tuneluri. Stiu sa-si puna in valoare natura prin calatorii superbe cu ferryboat-ul sau cu trenul (intre Flam si Myrdall se zice ca este cea mai frumoasa calatorie cu trenul din lume si tind sa cred asta).

Pentru toate astea si multe altele, iubesc Scandinavia!

Iata si niste ilustrari pentru sport, case, mancare. Dar mai ales pentru frumusetile scandinave, in principal blonde 😛