UPDATE LA UPDATE: URAAAA! TRĂIASCĂ TOVARĂŞUL FACEBOOK ŞI TOVARĂŞUL GOOGLE! ÎN HONG KONG!
SHOW-UL DE LUMINI DIN HONG KONG,ORGIA MEA DE CULORI!
Astăzi este ultima zi în Hong Kong şi în întreaga aventură chinezească. Mă duc să mă bucur de ea. Ne “reauzim” pe pagina de Facebook Roxana Ilie marketer calator şi în următoarele articole despre China.
ZIUA 10: UN STROP DE MACAU. SAU TRAIASCA MARELE CAZINOU POPULAR CHINEZESC!
Nu puteam veni până aici şi să ratăm o vizită prin exoticul Macau. Exotic prin prisma celor 37 (în curând) de cazinouri cu adevărat impresionante, care să ostoiască setea chinezilor împătimiţi de jocuri de noroc. Şi nu doar setea lor 🙂
Însă, până la cazinouri, pe mine m-a impresionat zona tipic portugheză (ca o fostă colonie ce se respectă), cu calçade (pavimentul specific portughez, cu modele bine creionate), delicioasele pasteis de care nu mă pot sătura şi bacalau servite pe stradă, o catedrală a Sfântului Paul (sau doar faţada ce a mai rămas în urma unuu incendiu).

În zona tipic portugheză, hop un măr provocator. Nu-i cunosc semnificaţia, dar nu e rău, măcar cromatic
Am tras apoi o fugă până la Veneţia. Mă rog, un fake chinezesc, ca şi restul, aşa cum ne-am obişnuit, despre care ei spun mereu “this is the real thing” 🙂
Mii de oameni la maşini, rulete, mese de joc. Am urmărit şi noi amuzaţi şi am “jucat” la rulet un jeton de 25 de dolari de prin Hong Kong (adica puţin peste 3 dolari americani). În rest, forfotă mare, chinezi mulţi, cu senzaţia că pot câştiga. Şi cu posibilitatea excelentă de a-i ţine foarte bine sub control, într-o semi-lesă capitalistă. Nici nu vreau să ştiu cine sunt acţionarii acestor cazinouri. Adevăraţii acţionari, nu cei de faţadă 🙂
Macau e o experienţă interesantă, cu monumente mai mult sau mai puţin integrate în sclipi-kitkch-ul cazinourilor.
Infrastructura însă, ca peste tot prin China, este impresionantă. Tocmai contruiesc un pod care să lege Macau de Hong Kong (câtiva zeci de kilometri).
Ca o concluzie a zilei petrecute în Macau, postura “sărită” de mai jos spune totul despre starea de bine trăită.
ZILELE 8 ŞI 9: M-AM ÎNDRĂGOSTIT DE KONG.HONG KONG!
Priveliştea asta mi-a pus un nod serios în gât. Mi-au dat lacrimile… şi am simţit că am ajuns la un acasă pe care îl mai trăisem. Inima mea bate în HongKong beat 🙂
Cand treci pe insula Hong Kong din Kowloon, e ca şi cum treci de la clasa a doua direct la super-business class. Străzi impecabile, businessmen şi business women, clădiri care îţi taie respiraţia când încerci să le vezi vârful. Toaletele publice de aici sunt un pic mai elegante decât cele din hotelurile de 5 stele din China continentală. Nu am poze, dar mă puteţi crede pe cuvânt 🙂
Eu… sincer m-am simţit incredibil de liberă şi fericită, înălţimile şi peisajele urbane ne-apăsându-mă ci dimpotrivă, înălţându-mă.
Ce impresie mi-a lăsat Hong Kongul (zona insulară)? Un imens mall indoor şi outdoor. Am mers din mall în mall prin pasaje ce treceau peste străzi, un parcurs parcă interminabil, hectare întregi de magazine de firmă, tone de branduri, vitrine luxoase. Totul puţin cam exagerat. Dar interesant pwntru o plimbare de câteva ore. Totul însă puţin prea exhibiţionist, cam steril ca vibraţie, faţă de Hong Kong-ul din zona Kowloon, cel al muncitorilor, al tarabelor în aer liber, al târguielilor şi mâncării gătite în stradă.
(Reamintesc, fără fb şi gmail permise în China, încerc să vă relatez pe blog aventura chinezească. Ele sunt postate şi pe pagina Roxana Ilie de către o prietenă. Mulţumiri pentru înţelegere).
ZIUA 7: PLOUA INFERNAL … IN SHANGHAI
Udă ciuciulete. Asta este amintirea mea din prima zi de Shanghai. O croaziera pe ploaie printre zgârie-nori emblematici, un templu al lui Budha de jad cu zeci de statui splendide, civilizaţia chineză intr-un multicolor muzeu din Shanghai, iar seara un spectacol absolut monumental la Circul Era din Shanghai. Recunosc, asa ceva n-am văzut în viaţa mea, Cirque de Soleil nu se apropie măcar la sfert de ce am văzut în această seară la circ. Voi reveni în articole speciale, cu impresii şi mult vizual, inclusiv filmări. Până atunci iată o frântură de Shanghai în 3 imagini.

Shanghai galben. La Templul lui Budha de jad nici restul statuilor nu se lasa mai prejos. Si sunt cateva zeci de astfel de statui.
ZIUA 6: CROAZIERA PE RÂUL LI (AL TREILEA CEL MAI FRUMOS PEISAJ CU APE ŞI MUNŢI DE PE PĂMÂNT, ÎN TOPUL PERSONAL)
După fiordurile norvegiene şi formaţiunile muntoase răsărinde din mare la Ha Long Bay-Vietnam, iată că Guilin şi croaziera de pe Li intră direct pe locul 3 în topul personal (de fapt la egalitate cu locul 2). Chinezii spun că peste 100.000 de vârfuri calcaroase străjuiesc apele. Visul oricărui chinez este să vadă pe viu măcar o dată în viaţă peisajul magnific de la Guilin despre care a învăţat chiar în prima lecţie din abecedar şi care se găseşte pe bancnota de 20 de yuani. Sper ca imaginile mele să vă ofere toate explicaţiile necesare, dacă aveţi vreo nedumerire 🙂

Va rog sa ignorati parul, n-a stat o clipa locului. Dar peisajul… pur si simplu iti fura privirea si sufletul
ZIUA 4 SI 5: XI’AN
ARMATA DE TERACOTĂ
7000 DE SOLDAŢI, CAI, CARE de luptă. Toate realizate de peste 720.000 de oameni în timpul şi pentru mormântul împăratului Qin. Acelaşi ce se face “vinovat” de zidicarea Zidului chinezesc şi de unificarea Chinei (pentru prima dată). Evident că sună unora a viziune, altora a megalomanie. Peste un milion de oameni au murit în timpul lui la aceste construcţii. Pe de altă parte mult mai multe milioane de chinezi câştigă azi din vizitele zecilor de milioane de turişti de la aceste obiective.
Despre şederea în Xi’an voi scrie la întoarcere un articol special. Dincolo de cele vizitate (muzeul de istorie, Pagoda Gâştei sălbatice, moscheea chinezească total inedită şi bazarul său cu arome şi viaţă fremătândă), trebuie neapărat să vă împărtăşesc şocul meu la adresa ritmului de construcţie în China. Mii, nu exagerez, de blocuri de tip rezidenţial cu minim 20 de etaje şi cu 2000 dolari/mp. Goale deocamdată, cică aşteaptă să fie ocupate. Să dea Domnul, că dacă se sparge bula imobiliară chinezească, mătură întreaga lume prin efectele ei…
ZIUA 3: ORAŞUL INTERZIS ŞI TEMPLUL CERULUI. PLUS 300 KM/H PÂNĂ LA XI’AN
Ai zice că nu mi-a plăcut în Beijing, la ce viteză am prins la plecarea spre Xi’an: *peste) 300 km/h 🙂 Greşit! Mi-au plăcut şi şederea şi plecarea din Beijing 🙂
ORASUL INTERZIS
Nu mi se poate interzice nimic! Cu atât mai puţin un oraş întreg. Oraşul interzis şi Templul Cerului, două minuni care mă aşteptau 🙂
ZIUA 3 – MORMINTELE DINASTIEI MING SI CALEA SPIRITELOR
La Mormintele dinastiei Ming m-a cucerit cu adevarat Calea spiritelor. O alee marginita de animale (cate doua din fiecare fel), unele mai apropiate de realitate, altele asa cum si le-au imaginat chinezii din povestiri (leul, elefantul). Unele chiar imaginare (xilinul). Liniste, spirit si piatra.
ZIUA 2
MARELE ZID CHINEZESC sau cum nu voi fi fugit la semi-maratonul de sâmbătă
(Notă: Iertăciune, dar oricâtă bunăvoinţă am, netul e varză, stau ore întregi ca să încarc un text sau imagini, facebook sau gmail nu am deloc şi, colac peste pupăză, nici imagini nu mai vrea să încarce uneori pe blog… voi încerca mâine să ilustrez călătoria cu imagini, trimise unei prietene, care le va posta direct pe wall la mine, pe Roxana Ilie).
Marele zid este deja arhi-cunoscut tuturor, prima dată de mongolii cărora le stătea în cale, apoi întregii omeniri, văzut de pe Lună şi simbol al determinării chinezeşti, ca trăsătură istorică. Eu nu am de adăugat acestor deja-cunoscute aspecte decât trăirile mele. Eu, unul din milioanele de oameni ce s-au plimbat sau au urcat gâfâind pe creastă sute de trepte abrupte. Unii oameni, câteva mii adică, din întreaga lume, vor fugi chiar pe zid la semi-maratonul de sâmbătă. Asta am aflat azi dimineaţă la micul dejun de la o “japoneză” americană, venită să fugă pe Marele zid chinezesc.
Ce ne mână pe noi în luptă, cum ar spune poetul? Nu ştiu alţii cum sunt, dar la mine a funcţionat sentimentul măreţiei la care nu ai cum să refuzi să iei parte, din lenea de a urca.
E o minimă determinare ce se cere aplicată, care păleşte în faţa celei care a gândit ideea zidului şi apoi l-a construit. Lung de aproape 7000 km , construit indiferent de teren şi dificultatea acestuia, înalt chiar şi de 10 metri şi lat astfel încât să poată fi călărit de 4 cai alăturaţi.
Poate unii din cei ce se plimbă agale îşi imaginează cum se apropiau mongolii şi cum se declanşa deja sistemul de avertizare de tip “telegraf” de la zid, care permitea informarea în maxim 3 ore a împăratului, prin focuri și fum, care indicau inclusiv numărul invadatorilor mongoli.
Piata Tiananmen Beijing – I’m shooting pictures, not people!!!
N-am sa comentez acum mostenirea semnificatiilor acestei piete si faptul ca se face azi turism aici, permis de mult mai permisiva si consumerista administratie chineza a vremurilor noastre. Va invit sa piviti oamenii…