logo

SIENA, orasul fiestelor memorabile (ep. 1) by ROXANApedia

Spread the love

ROXANApedia, enciclopedia de emoții, impresii și atitudini de călătorie, vă prezintă top 10 impresii din Siena, orașul fiestelor și mândriei locale efervescente. Azi primele 6, avand un numitor comun: spiritul Fiestei  Palio di Siena.

1. În adolescență siena arsă era pentru mine culoarea preferată folosită la pictat. De acum Siena îmi va aminti mereu de spiritul și petrecerile toscane. Care sunt spectaculoase, vii, colorate, explozive!

Piazza del Campo in asteptarea fiestei

Piazza del Campo in asteptarea fiestei

2. Norocoasă cum sunt, am nimerit fără să vreau fix în timpul repetițiilor pentru Palio, celebra sărbatoare cu întreceri de cai din Siena din 2 iulie și 16 august. Mii de oameni erau deja în Piazza del Campo, nu se mai putea intra, însă am reușit mai târziu să pătrundem și să surprindem mulțimea așezată în grupulețe, cu steaguri și eșarfe la gât (fazzoletto), reprezentând însemnele contradelor participante la cursă (așa-zisele cartiere ale Sienei, cu rol administrativ și militar în trecut). Am aflat lucruri fascinante despre contrade la întoarcerea acasă, de la o călătoare îndrăgostită de Toscana, Beatrice Palici: ” Odată cu trecerea timpului, contradele şi-au pierdut funcţiile administrative şi militare, dar și-au dezvoltat un puternic patriotism local, spirit de castă și mândrie civică, care nu de puține ori a degenerat în conflicte sângeroase între diversele contrade. Se spune că întrebaţi fiind ce sunt sau de unde sunt, sienezii nu-şi vor spune naţionalitatea/etnia, ci vor da numele contradei din care fac parte. Şi asta pentru că ei se consideră, în primul rând, cetăţeni ai contradei lor, apoi ai Sienei, şi abia în al treilea rând, ai Italiei. Orice moment important al vieții, fie că este vorba despre botez, nuntă, înmormântare, sărbătoare religioasă, festival este sărbătorit în interiorul contradei…. Loialitatea faţă de contradă este deosebit de puternică şi în plină manifestare în cadrul cursei de cai, când rivalitățile latente ajung la punctul de fierbere. Cursa a fost atestată pentru prima dată în 16 august 1310, dar este posibil să aibă originile în instrucția militară romană. Cursa suplimentară din 2 iulie a fost instituită în 1649, şi abia în 1656 este menţionată prima cursă cu cai desfăşurată în inima Sienei – Piazza del Campo, singură bucată de pământ care nu era deținută de nicio contradă.” Incredibil de multe informatii despre contrade, Palio si spiritul sienez am aflat de la Beatrice. Si vi le voi expune pe larg intr-un articol special.

Toată industria artizanală sau de suveniruri e construită în jurul acestor simboluri ale contradelor: magneți, steaguri, eșarfe, platouri, statuiete cu călăreți, hărți. Și cred că este unul din orașele în care principalii cumpărători de suveniruri sunt chiar localnicii :)

Simbolutile contradelor, inspirație pentru industria suvenirurilor

Simbolutile contradelor, inspirație pentru industria suvenirurilor

3. Caii sunt vedetele zilei și se spune că pot câștiga pentru contrada lor chiar și fără călăreț, totul este sa treacă primii linia de sosire. “Calul este păzit 24 de ore din 24 pentru a nu fi furat sau rănit. Atunci când calul este bun, se cântă, se ţopăie, se strigă, se plânge, dacă nu, se tace. Tot acum, căpitanul (cel care este responsabil de contradă în zilele de Palio) alege călăreţul (fantino). Călăreții sunt închiriați din orașele învecinate, deci nu aparțin vreunei contrade. Şi pentru că se pare că au fost cazuri nu doar de drogare a cailor, dar şi de răpire a călăreților, şi aceştia sunt păziți zi și noapte.”

Pregatiri pentru start în cursele de cai de la Siena

Pregatiri pentru start în cursele de cai de la Siena

4. Cântece și urale încep să se audă din toate colțurile pieței sau de pe străzile care o inconjoară. Sunt pâlcuri de fani, galeriile contradelor, cu eșarfe la gât, fiecare cântandu-și imnul cu forță și mândrie extremă, un patriotism local efervescent al contradelor. Vin pe străduțe strâmte cam câte o suta, mai întâi bărbații, apoi femeile și copiii. Atmosfera este absolut senzatională! Iar intrarea galeriilor in Piazza del Campo este cu adevarat triumfala, pe acordul acelor imnuri. N-am stat până seara, dar cu siguranță războiul galeriilor este un spectacol fabulos și periculos oarecum… De altfel, am văzut și ambulanțe just-in-case.

Membrii contradelor (contradaiolo) în plină desfășurare pe strazile Sienei

Membrii contradelor (contradaiolo) în plină desfășurare pe strazile Sienei

Suporterele contradelor sunt extrem de pasionale si vocale

Suporterele contradelor sunt extrem de pasionale si vocale

Membrii contradelor în drumul spre Piazza del Campo

Membrii contradelor în drumul spre Piazza del Campo

5. Piazza del Campo îți taie cu adevărat răsuflarea. Iar plină cu oameni care scandează fiecare pentru contrada lui, devine fascinantă, vibrantă, de neimaginat dacă o vezi goală, într-o zi obișnuită. Pentru acest noroc nu pot fi decât recunoscătoare Sienei și inspirației de a o vizita in acea zi de pregătiri. Chiar daca asta m-a privat de o vizită prin Palazzo Pubblico si Torre del Mangia, blocate total, devenite loc de cinste pentru caii participanți la cursă.

Piazza del Campo pregatindu-se pentru primirea multimii de fani ai curselor

Piazza del Campo pregatindu-se pentru primirea multimii de fani ai curselor

Piazza del Campo este invadata de galeriile contradelor

Piazza del Campo este invadata de galeriile contradelor

6. Cursele de cai (Palio di Siena), sunt de o spectaculozitate greu de descris in cuvinte, asa ca va las sa urmariti o cursa din 2012, pentru a va face o idee. Pentru cei cărora le-am trezit interesul despre Palio, voi găzdui pe blog un articol cu detalii despre premiile cursei și modul în care câștigătorii sau cei învinși o resimt și o celebrează întregul an, despre spiritul Palio care dăinuiește în fiecare piatră a acestui oraș.

Concluzie episodul 1: Un oraș este splendid prin atmosfera transmisă, prin emoție, nu doar prin clădirile sale. La acest capitol Siena câstigă detașat primul loc în călătoria “Toscana mia”.

În episodul 2 vom descoperi împreună că nu doar fiesta, dar și clădirile orașului, mai ales Domul și muzeul său, pot face din Siena o alegere cu adevarat inspirată pentru o călătorie în inima Toscanei. Și vă pregătesc o spectaculoasă priveliște a orașului de la Panorama dal Facciatone.

“Toscana mia” este o călătorie de suflet, care a avut f64 ca Partener vizual, fotografiile din acest articol fiind realizate cu un obiectiv Nikon AF-S 24-70mm f/2.8G ED N (Nano Crystal) – vezi detalii aici.