Apa Norvegiei e magica! Are ceva care te vrajeste definitiv, eu inca nu-mi revin dupa aproape un an, de cand am vazut-o in formele ei variate: ghetari, fiorduri, rauri, nori, cascade, da, zeci de cascade…
Nici nu stiu de unde sa incep, dar simt ca am tinut deja prea mult pentru mine minunea apei norvegiene, pe retina si in sufletul meu. E timpul sa v-o impartasesc cu drag, macar in imagini, daca prin cuvinte nu voi reusi. Caci farmecul apelor e indescriptibil, fie ele tumultuoase, line sau chiar invizibile, cand e vorba de nori. Sa incerc totusi…
Nu am scris niciodata si nici nu intentionez in stilul “am fost… mi-a placut… am vazut x,y,z… va invit si pe voi”. Dar, pentru a avea o minima idee despre traseul apei norvegiene urmat de mine, iata-l (dupa care revenim la trairi si imagini care fac cat 1000 de cuvinte, blabla, da?). Venind dinspre Suedia, am inceput periplul norvegian al apei cu Lillehammer, Bjorli, Drumul Trolilor (la care voi reveni in alt articol), fiordul Geiranger, ghetarul Briksdal, Stryn, Olden, Sogndal, Kaupanger, Flam – Stryn (cu trenul), Bergen, Geilo, Oslo. Insa daca o luam in ordine, cu toate minunatiile vazute, ar trebui sa ilustrez cu sute de imagini. Asa incat voi insista de aceasta data asupra emotiilor generate de apele Norvegiei…
Calmul de smarald al micilor asezari de pe malurile fiordurilor
Cred ca e singura data cand am vazut cularea smarald aproape omniprezenta. Si linistea mi-a patruns in suflet, ca si oamenilor si asezarilor vecine fiordurilor.
Asediul vaselor de croaziera pe fiorduri
Asezarile norvegiene sunt de 150-200 de case razlete, ici-colo, care au insa atentie totala din partea autoritatilor, utilitati pana si in varful stancii si de cele mai multe ori cu gazon impecabil in fata. Geiranger, o localitate cu cateva sute de locuitori, inregistreaza o crestere de minim 10000% cand au loc acostari ale vaselor de croaziera, cam ca in imaginea incredibila de mai jos.
N-am sa va mai plictisesc cu sintagmele omni-prezente (dar adevarate) ca Geiranger este “cel mai frumos”, “cel mai pozat”, “cel mai…” fiord, cu blocuri muntoase care urca pana la 1400 metri si coboara la 500 metri sub nivelul marii, sau cu absolut incredibilele sale cascade, care se inlantuie de nu mai stii incotro sa te uiti. Eventual in galeria foto a acestui articol
Cu lacul cel mai adanc din Europa sub fereastra
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand privesc imaginea asta, imi amintesc de … balconul si patul camerei mele de unde priveam Hornindalsvatnet, lacul cel mai adanc din Europa, cu cei 514 metri adancime, dar si cu asemenea priveliste.
Ghetarul albastru mi-a furat inima
Da, sunt Craiasa Zapezii, daca inima mi-a furat-o un ghetar, desi freamatul ce ma caracterizeaza m-ar confunda cu o cascada, prietenii stiu de ce Urcusul de cativa km spre ghetarul Briksdal si coborarea pe alte poteci spre autocar au reprezentat cea mai frumoasa plimbare prin natura din viata mea. Cascade care te lasa efectiv fara suflare, inalte sau “indesate”, dar cu forta si personalitate. Indicatoare din loc in loc de tip “pana aici se intindea ghetarul in 1820″ te faceau sa te gandesti apocaliptic la gradul avansat al topirii de-a lungul anilor. Insa privelistea iti readucea zambetul pe buze.
Norii, absolut fascinanti
E drept, norii din zilele cu soare ma fascineaza, sunt cei care fac o zi frumoasa, care fac soarele vedeta, care imi smulg privirea de la frumusetile pamantului si mi-o duc invariabil spre cer. Si apa aici pluteste necontenit in nori. Iar norii din Oslo, de la show-ul aviatico-marin la care am participat, au fost la fel de vedete ca si avioanele sau velierele de la sarbatorirea celor 100 de ani de aviatie norvegiana.
Cascade cu muzica la purtator
Deh, frunzulita lor turistica s-a gandit sa combine splendoarea cascadei Kjosfossen (intalnita pe celebrul traseu al Flamsbanei, trenul dintre Flam si Myrdal, ) cu un spectacol de zile mari. La aceasta cascada, una din cele mai vizitate atractii din Norvegia, toti calatorii coboara din tren pentru un spectacol de … sunet, dans si apa care cade de la 225 metri. Aici o muzica ancestrala te invaluie, iar de pe stancile de la baza cascadei apare si dispare o creatura legendara seducatoare, Huldra, din folclorul scandinav, interpretata de mai multi balerini (da, chiar cred ca erau barbati cu peruca ).
Despre Flamsbana, cea mai frumoasa calatorie cu trenul din lume si peisajele intalnite puteti citi in articolul “Flamsbana, superlativul meu pentru tren & natura”, dand click aici, inclusiv pentru a viziona un filmulet cu spectacolul de la cascada.
Casa, dulce casa norvegiana
Casa tipic norvegiana, din lemn, in cateva culori standard, simpla, fara turnulete Mi-a ramas sufletul acolo. Cum ar fi sa locuiesc intr-o casuta din aceasta, cu ghetarul in fundal?
Bergen si Oslo, orasele unde apa e urbanistul sef
Despre Oslo sunt mult prea multe de spus, insa despre oras ca spectacol aviatico-naval puteti citi in articolul “In Oslo fericirea are aripi si vele”, cu imagini absolut care-ti taie rasuflarea. Iar Bergen, deh, chiar merita un articol separat, in curand.
Insa numitorul lor comun este apa, care devine element central de urbanism. Ea modeleaza orasul, arhitectura, oamenii.
Ce as mai putea spune? Ca am trait sentimentul libertatii totale pe ferry-boat-urile din croazierele de pe Geiranger (cel mai spectculos fiord), de pe Sognefjord (cel mai lung si mai adanc fiord din lume) sau fiordul Hardanger (impodobit cu varfuri, cascade si ghetari spectaculosi)?
Ca am mancat cea mai buna supa de somon la hotelul de langa splendida cascada Voringfoss, supa gatita de un… masterand roman in Norvegia?
Ca am trait fericirea prin fiecare por al meu la vederea apelor Norvegiei? LYKKE in norvegiana inseamna FERICIRE! Un mare LIKE & LYKKE pentru Norvegia de la mine
Va las sa va convingeti in restul fotografiilor de ce simt fericire cand imi amintesc de Norvegia.