logo

Flamsbana, superlativul meu pentru tren & natura

Spread the love

Flåmsbana voi rosti de acum atunci cand voi vrea sa definesc superlativul pentru tren si natura. “Poate cea mai frumoasa calatorie cu trenul din lume”, cea dintre Flåm si Myrdal, te urca ametitor spre cer intr-un traseu de doar 20 de km, de la 2 metri la peste 860 m peste nivelul marii. Panta nici nu mai conteaza cand privesti pe geam natura norvegiana, hortarata sa-ti ofere in jumatate de ora toate minunile sale: cascade, privelisti, piscuri, toate “in the Norway way”.

Pentru inceput Flåm-ul te incanta cu ambarcatiunile sale, unele chiar vase de croaziera, poposite in apropierea peronului :), in asteptarea turistilor (britanici si asiatici in special). Acestia asteapta deja nerabdatori la cozile formate pe peronul Flåmsbanei, trenul turistic care-i va plimba prin inima muntelui, dupa atata navigat pe fiorduri.

Flamsbana_superlativul_meu_2

Odata urcati in vagoane, incercam sa surprindem pe geam imaginile ametitoare, care se perinda dupa fiecare curba sau tunel. Ceilalti calatori incep sa impartaseasca impresii din alte calatorii cu trenul, dar admit cu totii ca acum nu prea ai timp sa stai linistit, sa citesti si sa astepti sa ajungi la destinatie. Acum destinatia e insasi calatoria asta superba.

Flamsbana_superlativul_meu_3

Flamsbana_superlativul_meu_4

Si ajungem la cascada Kjosfossen, una din cele mai vizitate atractii din Norvegia, unde toti calatorii coboara din tren pentru un spectacol de … sunet, dans si apa care cade de la 225 metri. Aici o muzica ancestrala te invaluie, iar de pe stancile de la baza cascadei apare si dispare o creatura legendara seducatoare, Huldra, din folclorul scandinav, interpretata de mai multi balerini (da, chiar cred ca erau barbati cu peruca :)).

 

Reprezentatia si ideea in sine ne pun pe ganduri… cam asa arata frunzulita altora…

Ajungem in sfarsit la Myrdal, satisfactia colegilor de vagon este maxima. Mai aruncam o ultima privire pe geam… si mare ne e surpriza sa zarim chipurile incantate ale celor care au urcat panta de la Flåm la Myrdal cu… bicicleta sau pe langa ea. Respect! Doar suntem in Norvegia, tara unde toata lumea face sport ca un mod de a fi, de a trai…

Flamsbana_superlativul_meu_5

Ne luam la revedere de la Flåmsbana si ne indreptam spre Bergen, reluand calatoria auto pe varf de munte sau cu ferryboat-ul, atat de specifice Norvegiei. Trenul si-a facut datoria…